Çatı Yalıtımı

Çatı Yalıtımı

Çatı yalıtımı, çatıların hemen alt taraflarında bulunan yaşam alanlarındaki ısı kaybını engellemek için çatı alanında yalıtımın gerçekleştirilmesi işlemleridir.

Yapıların tavan aralarında kullanılmakta olan yalıtım türleri ve yöntemleri, çatının altında yaşam alanlarının olup olmaması ile doğru orantılı bir şekilde çatı yalıtımı işlemleri ve yöntemlerinde değişkenlik görülebilmektedir.

Çatı Yalıtımı Malzemeleri

Çatılar genellikle kullanılmayan bir alandır. Yani diğer bir ifade ile soğuk çatı ise, çatı yalıtımı, yaşam alanlarının tavana yerleştirilir. Bu işlemin en kolay yolu, kullanılacak olan yalıtım malzemesinin kalınlığı mühim değil ise kirişler arasına elyaf yalıtımları (kaya yünü, cam elyafı, koyun yünü gibi) kullanılmasıdır. Elyaf yalıtım malzemesi rulo şekline getirilir ve dikey olarak yerleştirilmelidir. Bu ikinci tabakanın kalınlığı 250 ile 300 mm yalıtımı olmalıdır. Bina yönetmelikleri standartları gereğince çatı yalıtımı işlemlerinde bu ölçüler yeterli olacaktır.

Benzer düzeyde etkisi olan diğer malzemeler içerisinde şişmiş elyaf yalıtımı ve selüloz içeren elyaf yalıtımı da mevcuttur. Bu malzemeler çatı yalıtımı uygulamalarında ikisi de boru ile üflenmek suretiyle uygulanmaktadır. Tavan giriş kısmından su tankına veya ihtiyaç duyabileceğiniz diğer cihazlara geçiş yolu oluşturarak yapılabilmektedir. Yalıtım süreci öncesinde mutlaka tank ya da bir boru hattı döşenmesi gerekmektedir.

Çatı Yalıtımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Yalıtımı sağlanacak olan çatı düz bir yapıda ise çatı yalıtımı, mevcut olan çatı üzerine çatı yalıtımı harici olarak uygulanmalıdır ve su geçirmeyen bir çatı kaplaması şeklinde kaplanmalıdır. Düz çatılar ikinci bir seçenek olan yalıtılmış kuru astar tahtaları ile dahili olarak yalıtım yapılabilmektedir.

Eksiksiz bir çatı tadilatı işlemi, kuru astar tahtalarının altına buhar bariyeri konularak uygulanması şeklinde de gerçekleştirilebilmektedir. Beton döşenmesi ile yapılan düz çatılarda, çatı yalıtımı levhaları çatının alt kısmında beton düzleminin üst kısmına döşenerek uygulanmaktadır.

Ayrıca, çatı yalıtım işlemlerinde su yalıtımının da sağlanması oldukça önemlidir. Membran adı verilen su geçirmez olan bu malzeme kullanılarak mevcut çatı her türlü gerçekleşebilecek su tehditlerinden korunmasını sağlamaktadır. Çatı yalıtımı işlemlerinde membran denilen bu malzemenin sayesinde çatılar, ger dönüşümleri zor olan tadilatların önüne geçilmesini de sağlamaktadır.

Çatı Ustası
WhatsApp
Çevirimiçi